Битката в залива Лейте, е най-голямата морска битка във Втората световна война и в

...
Битката в залива Лейте, е най-голямата морска битка във Втората световна война и в
Коментари Харесай

На тази дата през 1944 е най-голямата морска битка в човешката история: За първи път японците използват камикадзе

Битката в залива Лейте, е най-голямата морска битка във Втората международна война и в цялата история.

Императорският военноморски флот претърпява най-голямата си загуба на кораби и екипаж в историята си. Провалът му да отблъсне съюзническите нашественици от Лейте значи неизбежна загуба на Филипините, което на собствен ред значи, че Япония ще бъде откъсната от окупираните си територии в Югоизточна Азия. 

Води се във водите на залива Лейте покрай филипинския остров Лейте, Самар и Лусон от 23 до 26 октомври 1944 година между Императорския флот на Япония и обединените американски и австралийски военноморски сили. На 20 октомври САЩ дебаркират на остров Лейте като част от тактиката си да изолират Япония от страните, които са под нейна окупация в Югоизточна Азия и изключително да лишат войските и промишлеността ѝ от доставки на петрол. Имперският японски флот активизира съвсем всичките си съществени морски съдове в опит да отблъсне офанзивата на Съединени американски щати, само че е надвит от американските 3-ти и 7-и флот. Японците понасят тежки загуби и от този момент нататък не разполагат с задоволителен капацитет за осъществяване на обилни морски сражения. Повечето оживели тежки кораби, лишени от гориво, остават в базите си до края на войната в Тихия океан.

От Японска страна вземат участие

67+ кораба
1 самолетоносач
3 леки самолетоносачи
9 линейни кораби
14 тежки крайцера
6 леки крайцера
35+ разрушителя
300+ самолети

От страна на Съединени американски щати

300 кораба
8 самолетоносача
8 леки самолетоносачи
18 ескортни самолетоносача
12 линейни кораба
24 крайцера
166 разрушителя
доста PT лодки, подводници и спомагателни съдове
към 1500 самолета

Загубите на Япония са 

12 500 убити;
1 самолетоносач,
3 леки самолетоносача
3 линейни кораби,
10 крайцери,
11 разрушителя
~300 самолети

Загубите на Съединени американски щати

3000 убити;
1 лек самолетоносач,
2 ескортни самолетоносача,
2 разрушителя,
1 конвой на унищожител
200+ самолети

Битката се състои от четири обособени сражения сред противостоящите сили: борбата в море Сибуян, борбата в протока Суригао, борбата при нос Енгано и борбата при Самар, както и други дейности.

Това е първата борба, в която японски самолети организират проведени офанзиви на камикадзе. Към момента на борбата Япония има по-малко самолети в сравнение с Съединени американски щати имат кораби, което показва разликата в силата на двете страни в тази фаза на войната



Кампаниите от август 1942 до началото на 1944 година изтласкват японските сили от доста от островните им бази в южните и централните елементи на Тихия океан, като по този метод се изолират доста от другите им бази (най-вече на Соломоновите острови, архипелага Бисмарк, Адмиралтейските острови, Нова Гвинея, Маршалските острови и остров Уейк). През юни 1944 година поредност от американски десанти, поддържани от отряди на 5-и флот, превземат по-голямата част от Марианските острови (пропускайки остров Рота). Тази атака пробива вътрешния стратегически пръстен на Япония и дава на Съединени американски щати база, от която бомбардировачи Boeing B-29 Superfortress с огромен обхват могат да атакуват главните Японски острови.

Японците контраатакуват в битката във Филипинско море. Военноморските сили на Съединени американски щати унищожават три японски самолетоносача, повреждат други кораби и смъкват почти 600 самолета, оставяйки японския флот с доста дребна въздушна мощ над морето и малко опитни летци. Въпреки това, забележителната противовъздушна мощ на сушата на японците във Филипините представлява огромна опасност за доста от офицерите извън Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати, в това число и за адмирал Честър Нимиц.

Следващата разумна стъпка е да се отрежат японските линии на доставки в Югоизточна Азия, лишавайки ги от гориво и други военни нужди, само че проектите за реализиране на тази цел са два. Адмирал Ърнест Кинг, други членове на Обединения комитет на началник-щабовете и адмирал Нимиц поддържат обсада на японските сили във Филипините и нападане на Формоза. От друга страна, генерал Дъглас Макартър, искайки да удържи на известното си заричане от 1942 година „ Ще се завърна “, мощно поддържа нахлуване на Филипините.

Докато Формоза също може да служи като база за нахлуване над Континентален Китай, което Макартър счита за излишно, е преценено, че това ще изисква към 12 дивизии от армията и военноморските сили. Междувременно, цялата австралийска войска е заета на Соломоновите острови, Нова Гвинея, Нидерландска Индия и други тихоокеански острови, тъй че навлизане във Формоза би изисквало доста повече сухопътни войски, в сравнение с са налични в Тихия океан към края на 1944 година, което би траяло най-малко до рухването на Нацистка Германия в Европа.

Среща сред Макартър, Нимиц и президента Франклин Рузвелт спомага за одобряване на Филипините като стратегическа цел, само че не съумява да докара до решение и разногласието продължава още два месеца. В последна сметка, Нимиц трансформира мнението си и се съгласява с проекта на Макартър– решено е силите на Макартър да атакуван остров Лейте в централната част на Филипините. Десантни сили военноморска поддръжка ще се обезпечават от 7-и флот под командването на вицеадмирал Томас Кинкейд.

По това време американският 7-и флот включва формирования на американските военноморски сили и австралийския военноморски флот. Преди започването на огромните военноморски дейности в залива на Лейте, корабите „ Австралия “ и „ Хонолулу “ са тежко развалени от въздушни удари. В хода на борбата двата кораба се отдръпват, придружавани от „ Уарамунга “,

Липса на обединена командна конструкция

Американският 3-ти флот под командването на адмирал Уилям Холси и Оперативно съединяване 38 (командвано от вицеадмирал Марк Митшър) би трябвало да дават далекобойна поддръжка и прикритие на нахлуването. Основна неточност в този проект е, че не включва американски адмирал, който да поеме цялото командване. Кинкейд е зависещ на Макартър, до момента в който Холси е зависещ на Нимиц. Тази липса на обединено командване, дружно с пропуските по връзката, довежда до рецесия и съвсем до стратегическо злополучие за американските сили. По случайност, японският проект, включващ три обособени флота, също няма обединено командване.

Японски проект

Американските благоприятни условия са изцяло явни за японските военноморски сили. Ръководителят на Обединения флот, Соему Тойода, приготвя четири проекта за победа: Шо-Го 1 (на японски: 捷1号作戦) е огромна военноморска интервенция във Филипините, докато Шо-Го 2, Шо-Го 3 и Шо-Го 4 са отговори надлежно на офанзивите против Формоза, островите Рюкю и Курилските острови. Плановете включват комплицирани офанзивни дейности, ангажиращи съвсем всички налични сили в решителна борба, макар че доста изчерпват японските нищожни ресурси от гориво.

На 12 октомври 1944 година Холси стартира поредност от набези със самолетоносачи против Формоза и островите Рюкю с желанието да се подсигури, че самолетите на тези острови няма да се притекат в отговор на десанта в Лейте. Поради тази причина, японското командване пуска в действие Шо-Го 2, изпращайки голям брой самолети против самолетоносачите на американския 3-ти флот. В рамките на три дни японците губят към 600 самолета – съвсем цялата им въздушна мощност в района. След американското навлизане във Филипините, японските военноморски сили минават към Шо-Го 1.

Шо-Го 1 планува корабите на вицеадмирал Джисабуро Озава („ Северна мощ “) да примамят множеството поддържащи сили на американците надалеч от Лейте. Частите на Озава включват няколко самолетоносача, които обаче разполагат с малко самолети и малко опитни летци. Тези самолетоносачи би трябвало да служат основно като стръв. Докато американските поддържащи сили са надалеч, останалите елементи би трябвало да се придвижат към Лейте от запад. „ Южна мощ “ под командването на вицеадмиралите Шоджи Ншишимура и Кийохиде Шима има за цел да удари в сърцето на десанта през протока Суригао. „ Централна мощ “ под командването на вицеадмирал Такео Курита (най-силната от трите) би трябвало да премине през протока Сан Бернардино към Филипинско море, да поеме на юг, след което също да нанесе удар в региона на десанта.

Четирите съществени дейности в борбата в залива Лейте: 1 Битка в море Сибуян; 2 Битка в протока Суригао; 3 Битка за нос Енгано; 4 Битка при Самар. Остров Лейте се намира западно от едноименния залив.

Подводни дейности в коридора Палаван (23 октомври 1944 г.)

Докато отплава от базата си в Бруней, мощната „ Централна мощ “ на Курита е формирана от пет линейни кораба („ Ямато “, „ Мусаши “, „ Нагато “, „ Конго “ и „ Харуна “), 10 тежки крайцера („ Атаго “, „ Мая “, „ Такао “, „ Чокай “, „ Миоко “, „ Хагуро “, „ Кумано “, „ Судзуя “, „ Тоне “ и „ Чикума “), два леки крайцера („ Ноширо “ и „ Яхаги “) и 15 разрушителя.Курита разчита, че линейните кораби „ Ямато “ и „ Мусаши “ с техните 460-милиметрови оръдия ще могат елементарно да разпилян по-старите американски линейни кораби. За него двата линейни кораби са непотопяеми, заради бронираните им палуби и корпусите им с огромен брой загради. Надеждите му са, че през това време силите на адмирал Холси ще бъдат подмамени в неправилна посока, до момента в който Курита успее да проникне в залива Лейте. Планирано е ударът да бъде нанесен на 25 октомври.

Холси, обаче, не се хваща на примамката. Корабите на Курита минават около остров Палаван към среднощ на 22 – 23 октомври. Американските подводници „ Дартър “ и „ Дейс “ са позиционирани дружно на повърхността наоколо. Към 00:16 на 23 октомври радарът на „ Дартър “ засича японското формирование на разстояние 27 km. Капитанът на подводницата бързо ги вижда. Двете подводни лодки потеглят бързо в гонене на корабите. Поне една от тях е засечена от радист на кораба „ Ямато “, само че Курита не съумява да предприеме адекватни противоподводни ограничения.

Двете подводници се движат на повърхността с цялостна скорост в продължение на няколко часа и се озовават пред формированието на Курита. Целта им е да осъществят подводно нахлуване при изгрев. Атаката се оказва извънредно сполучлива. В 05:24 часа „ Дартър “ изстрелва залп от шест торпеда, най-малко четири от които удрят флагмана на Курита, тежкия крайцер „ Атаго “. Десет минути по-късно „ Дартър “ бележи две попадения по систършипа на „ Атаго “, „ Такао “, с следващ залп. Към 05:56 часа „ Дейс “ отбелязва четири попадения по тежкия крайцер „ Мая “.

„ Атаго “ и „ Мая “ са потопени бързо.„ Атаго “ потъва толкоз скоропостижно, че Курита е заставен да плува, с цел да се избави. Той е избавен от разрушителя „ Кишинами “, а по-късно е трансфериран на линейния транспортен съд „ Ямато “.

„ Такао “ потегля назад към Бруней, придружаван от два разрушителя, само че след него хукват и двете подводници. На 24 октомври, до момента в който подводниците не престават да дебнат разваления крайцер, „ Дартър “ се удря в плитчина. Всички старания да се измъкне пропадат – подводницата е изоставена, а екипажът ѝ е избавен от „ Дейс “. Усилията да се самопотопи „ Дартър “ през идната седмица също се провалят – „ Дейс “, дружно с притеклите се на помощ подводници „ Рок “ и „ Наутилус “, обстрелват „ Дартър “ с торпеда и палубните си оръдия, само че безуспешно. След няколко попадения с 6-инчово палубно оръдие, командирът на „ Наутилус “ взема решение на 31 октомври, че оборудването на „ Дартър “ е скъпо единствено за скрап и подводницата е изоставена. Японците не обръщат изключително внимание на руината.

„ Такао “ се връща в Сингапур, като през януари 1945 година към него се причислява „ Миоко “, защото японците считат и двата развалени крайцера за непоправими и ги оставят закотвени в пристанището като плаващи противовъздушни батареи.

Битка в море Сибуян (24 октомври 1944 г.)



„ Ямато “ ударен от бомба покрай предния си оръдеен купол в море Сибуян, 24 октомври 1944 година

„ Принстън “ се взривява към 15:23 ч.



„ Мусаши “ под въздушно нахлуване.



Въпреки голямата си мощност, американският 3-ти флот не е в положително състояние за справяне със опасността. На 22 октомври Холси отделя две от авионосните си групи към базата в Улити, с цел да се презапасят с хранителни запаси и амуниции. Когато отчетът от „ Дартър “ за контакт с врага идва, Холси привиква назад групата, само че разрешава на вицеадмирал Джон Маккейн с най-силното авионосно съединение да продължи към Улити. Холси в последна сметка привиква и него назад на 24 октомври, само че това закъснение значи, че най-силното американско авионосно съединяване изиграва дребна роля в идната борба, а 3-ти флот е лишен от съвсем 40% от въздушната си мощност през по-голямата част от сражението. Сутринта на 24 октомври единствено три групи са налични за нахлуване над силите на Курита, а групата в най-хубаво състояние за офанзива инцидентно се оказва най-слабата от трите, разполагайки единствено с един огромен самолетоносач, „ Интрепид “, и два леки крайцера.[7]

Междувременно, вицеадмирал Такиджиро Ониши насочва три талази от самолети от 1-ви въздушен флот в Лусон срещу самолетоносачите на контраадмирал Фредерик Шърман, чиито самолети се употребяват за удари против въздушните бази на Лусон. Всяка от вълните на Ониши е формирана от 50 – 60 самолета.

Повечето от атакуващите японски самолети са пресрещнати и свалени или отклонени от въздушните патрули от Grumman F6F Hellcat на Шърман, най-много от два изтребителни отряда от „ Есекс “. Въпреки това, един японските самолет Yokosuka D4Y се промъква сред отбраната и към 09:38 часа удря лекия самолетоносач USS „ Принстън “ с 250-килограмова бронебойна бомба. Последвалият гърмеж провокира тежък пожар в корабния хангар, а противопожарната му система не сработва. Докато огънят бързо обгръща кораба, отекват поредност от вторични детонации. Пожарът последователно е овладян, само че към 15:23 часа настава голям гърмеж, който предизвиква доста вреди на „ Принстън “ и даже още повече вреди на близкия лек крайцер „ Бирмингам “ (233 мъртви и 426 ранени), който се е притекъл на помощ в битката с пожара. „ Бирмингам “ е толкоз тежко развален, че е заставен да се отдръпна. Друг лек крайцер и още два разрушителя също са развалени. Всички старания да се избави „ Принстън “ се провалят и откакто екипажът му е евакуиран, той е самопотопен с торпеда от лекия крайцер „ Рено “ към 17:50 часа.[7] От екипажа на „ Принстън “ умират 108 души, а 1361 са избавени. Това е най-големият американски транспортен съд, потънал в хора на борбите към залива Лейте.

Самолети от самолетоносачите „ Интерпид “ и „ Кабот “ нападат към 10:20 часа, отбелязвайки попадения по линейните кораби „ Нагато “, „ Ямато “ и „ Мусаши “ и мощно повреждайки тежкия крайцер „ Миоко “, който се отдръпва към Борнео. Втора вълна самолети от „ Интерпид “, „ Есекс “ и „ Лексингтън “ атакува по-късно, като самолетите Curtiss SB2C Helldiver и Grumman F6F Hellcat от „ Есекс “ бележат 10 попадения по „ Мусаши “. Докато корабът се отдръпва, трета вълна от „ Ентърпрайз “ и „ Франклин “ нанася 11 удара с бомби и 8 удара с торпеда по кораба. След като понася най-малко 17 бомби и 19 торпеда, „ Мусаши “ най-после се прекатурва и потъва към 19:30 часа.

Общо шест американски самолетоносача от 3-ти флот реализират 259 самолетни излитания с бомби против „ Централната мощ “ на Япония на 24 октомври, само че даже това тежко нахлуване не е задоволително да обезврежда опасността Курита. Най-голямото изпитание в море Сибуян е ориентирано против един-единствен линеен транспортен съд – „ Мусаши “, който е потънал, до момента в който крайцерът „ Миоко “ е тежко развален. Въпреки това, всички останали кораби на Курита остават годни за пердах и маневри.[7] Впоследствие, обезверените дейности и огромната всеотдайност на доста по-слабата мощ от шест ескортни самолетоносача, три разрушителя, четири ескортни разрушителя и 400 самолета в борбата при Самар, които нямат ефикасни оръжия против бронирани кораби, съумяват да спрат Курита.

Курита се отдръпва, с цел да излезе отвън обсега на американските самолетоносачи, подминавайки опустошения „ Мусаши “. Холси приема, че това оттегляне значи, че Курита няма да съставлява опасност за известно време. Обаче, Курита изчаква до 14:15 часа, преди да обърне ход към протока Сан Бернардино. В резултат на значимо решение, взето от адмирал Холси и неразбираемото изкомуникиране на проекта му, Курита съумява да премине през протока през нощта, с цел да се появи ненадейно покрай брега на остров Самар на идната заран, като по този метод непосредствено заплашва десанта на Лейте.

След като формированията „ Южна мощ “ и „ Централна мощ “ на японците са засечени, само че преди да се локализират самолетоносачите на Озава, Холси и щабът на 3-ти флот, на борда на линейния транспортен съд „ Ню Джърси “ приготвят възможен проект за справяне със опасността „ Централна мощ “ на Курита. Намерението им е да покриват протока Сан Бернардино с мощна мощ от бързи линейни кораби, подкрепяни от две бързи авионосни групи. Силата от линейни кораби е обозначена като Оперативно съединяване 34 и е формирана от 4 линейни кораба, 5 крайцера и 14 разрушителя под командването на вицеадмирал Уилис Лий. Контраадмирал Ралф Дейвисън поема общото командване над поддържащите авионосни групи.

В 15:12 часа на 24 октомври Холси изпраща нееднозначно телеграфно радиосъобщение към подчинените си командири, съдържащо детайлности по отношение на възможния проект. Той изпраща копия на известието до адмирал Нимиц и адмирал Кинг, само че не включва адмирал Кинкейд (7-и флот).

 Съобщението е прихванато от 7-и флот все пак, защото радио операторите имат разпореждане на копират всевъзможни известия, които засекат, без значение от получатела. Тъй като Холси има поради, че Оперативно съединяване 34 ще се образува и откъсне по негово разпореждане, той написва „ ще се образува “ в бъдеще време, само че не упоменава по кое време и при какви условия ще се образува. Този пропуск кара адмирал Кинкейд да си намерения, че Холси приказва в настоящо време и си прави извод, че Оперативно съединяване 34 към този момент е образувано и ще се стационира в протока Сан Бернардино. Групата на Кинкейд от леки ескортни самолетоносачи без линейни кораби, предопределена да атакува сухопътни цели и подводници, само че не и огромни кораби, се нарежда южно от протока, с цел да поддържа атакуващите сили.

Холси изпраща второ известие в 17:10 часа, в което прецизира своите планове по отношение на Оперативно съединяване 34, а точно, че в случай че врагът нахлуе през протока, едвам тогава съединението ще се образува и ще се командва от него. За страдание, Холси изпраща това второ известие по радиото, тъй че 7-и флот не го засича (поради ограничавания в радиокомуникацията кораб-кораб по това време), а Холси по този начин и не изпраща телеграфно известие до Нимиц, Кинг или Кинкейд. Сериозното комплициране, породено от недобрата дефиниция на Холси в първото му известие, както и пропускът му да заяви Нимиц, Кинг или Кинкейд втория път, имат дълбоки последици върху хода на борбата, защото силите на Курита превъзхождат неподготвените сили на Кинкейд на прага на десанта в Лейте.

Решението на Холси (24 октомври 1944 г.)

Самолетите на 3-ти флот не съумяват да намерят „ Северната мощ “ на Озава до 16:40 часа на 24 октомври. Това се дължи основно на обстоятелството, че 3-ти флот е ангажиран да нападна „ Централната мощ “ на Курита и да се отбранява против японските въздушни офанзиви от Лусон. Единствената мощ, която желае да бъде открита (примамката на Озава за огромна група самолетоносачи, която в действителност има единствено 108 самолета), се оказва единствената мощ, която американците не съумяват да намерят. Вечерта на 24 октомври Озава прихваща (погрешна) американска връзка, съгласно която Курита се е отдръпнал. Впоследствие Озава взема решение също да се отдръпна. Обаче, към 20:00 часа адмирал

 Соему Тойода на Обединения флот подрежда на всичките си елементи да атакуван, „ разчитайки на божествената помощ “. Опитвайки се да притегли вниманието на американския 3-ти флот към силите си за стръв, Озава обръща ход и се насочва на юг към Лейте.

Холси се хваща за японската стръв, уверен, че „ Северната мощ “ съставлява главната японска опасност. Той е решен да преследва това, което смята за златна опция да унищожи последните японски самолетоносачи. Вярвайки, че „ Централната мощ “ е била обезвредена от въздушните удари на 3-ти флот по-рано денем в море Сибуян, Холси изпраща известие на Нимиц и Кинкейд, че съгласно отчетите, „ Централната мощ “ е понесла тежки вреди, и че продължава на север с три групи, с цел да нападна самолетоносачите при изгрев.

 Думита „ с три групи “ се оказват рисково подвеждащи. На фона на прихванатите думи от 15:12 часа „ ще се образува Оперативно съединяване 34 “ от известието на Холси, адмирал Кинкейд, щабът му и адмирал Нимиц одобряват, че това съединяване, командвано от вицеадмирал Лий, е образувано като настрана формирование. Те считат, че Холси оставя тази голяма мощ да пази протока Сан Бернардино (прикривайки северния фланг на 7-и флот), до момента в който насочва трите си авионосни групи на север в гонене на японските самолетоносачи. Уви, Оперативно съединяване 34 не е отделяно от останалите му сили и корабите на Лий към този момент пътуват на север дружно със самолетоносачите на 3-ти флот.

Игнориране на предупредителните знаци

Холси и щабът му пренебрегват информацията от нощните разследващи самолети на лекия самолетоносач USS „ Индепендънс “, съгласно която силите на Курита са се върнали в протока Сан Бернадино и че след дълго затъмнение навигационните светлини в протока са били включени. Когато тази информация е предадена на флагманския транспортен съд на Холси, щабът остро дава отговор, че към този момент разполага с нея. Вицеадмирал Лий, който вярно допуска, че силите на Озава са на заблуждаваща задача, и споделя тази информация с Холси, също бива бързо срязан. Други командири от щаба на Марк Митшър стигат до същото умозаключение. Те са задоволително обезпокоени от обстановката, че да разсънят Митшър, който незабавно пита: „ Адмирал Холси получил ли е този отчет? “. Когато схваща, че Холси го е получил, и знаейки темперамента му, Митшър дава отговор: „ Ако желае моя съвет, той ще ми го изиска “ и се връща да спи.

Цялата налична мощ на 3-ти флот продължава да плава на север, оставяйки протока Сан Бернардино изцяло неохраняван. Вече нищо не стои на пътя сред линейните кораби на „ Централна мощ “ на Курита, пътуващи към американските десантни кораби в залива Лейте, с изключение на уязвимата група от ескортни самолетоносачи на Кинкейд покрай брега на остров Самар.

Битка за протока Суригао (25 октомври 1944 г.)

Битката за протока Суригао.

Адмирал Курита.

Адмирал Холси.

Битката за протока Суригао става известна като последната борба сред линейни кораби в историята. Това е второто от общо две сражения сред линейни кораби в цялата Тихоокеанска акция на Втората международна война (другото е в хода на битката при Гуадалканал). Все отново, когато стартира сражението сред линейните кораби, японската линия е доста разпокъсана и включва единствено един линеен транспортен съд („ Ямаширо “), един тежък крайцер и един унищожител.

Японски сили

„ Южна мощ “ под командването на Нишимура е формирана от старите линейни кораби „ Ямаширо “ и „ Фусо “, тежкия крайцер „ Могами “ и четири разрушителя („ Шигуре “, „ Мичишио “, „ Асагумо “ и „ Ямагумо “).Това формирование напуща Бруней след Курита към 15:00 часа на 22 октомври, насочвайки се на изток към море Сулу, а по-късно на североизток около южния завършек на остров Негрос и към море Минданао. След това Нишимура продължава на североизток към южния вход на протока Суригао с желанието да излезе в залива Лейте, където да подкрепя частите на Курита. Втората ударна мощ се командва от вицеадмирал Кийохиде Шима и е формирана от тежките крайцери „ Начи “ и „ Ашигара “, лекия крайцер „ Абукума “ и разрушителите „ Акебоно “, „ Ушио “, „ Касуми “ и „ Ширануи “.

Японската „ Южна мощ “ е нападната от американски бомбардировачи на 24 октомври, само че понася единствено леки вреди. Нишимура се съумява да синхронизира дейностите си с Шима и Курита, заради строгата радио тишина, наложена на „ Южна мощ “ и „ Централна мощ “. Когато навлиза в протока Суригао към 02:00 часа, Шима се намира на 46 km зад него, а Курита към момента е в море Сибуян, на няколко часа от плажовете на Лейте.

Схватка

Докато японската „ Южна мощ “ наближава протока Суригао, тя се натъква на рисков капан, положен от американския 7-и флот. Контраадмирал Джеси Олдендорф разполага със забележителна мощ – шест линейни кораба: „ Уест Вирджиния “, „ Мериленд “, „ Мисисипи “, „ Тенеси “, „ Калифорния “ и „ Пенсилвания “. Всички с изключение на „ Мисисипи “ (който ескортира конвои до Исландия) са потопени или развалени в нападението над Пърл Харбър и след това поправени, като „ Тенеси “, „ Калифорния “ и „ Уест Вирджиния “ са издигнати отначало. Четири тежки крайцера („ Луисвил “, „ Портланд “, „ Минеаполис “ и „ Шропшър “) са снабдени с 35 203-mm оръдия, а 4 леки крайцери („ Денвър “, „ Колумбия “, „ Финикс “ и „ Бойзи “) разполагат с 54 152-mm оръдия. Към тях следва да се прибавят по-малките оръдия и торпедата на 28 разрушителя и 39 торпедни лодки. За да премине през стеснението и да доближи десантните кораби, Нишимура би трябвало да се изправи против торпедата на торпедните лодки и огромната мощ от разрушители, след което да премине през съсредоточения огън на шест линейни кораба и осем крайцера.

В 22:36 ч. близо до Бохол американците засичат наближаващите японски кораби. Торпедните лодки правят многократни набези в продължение на над три часа и половина, до момента в който силите на Нишимура плават на север. Не са докладвани попадения на торпеда, само че лодките рапортуват местоположението на врага, което е потребно за Олдендорф.

Корабите на Нишимура минават невредими през групата торпедни лодки. Обаче, шансът им изневерява по-късно, когато са подложени на унищожителни торпедни залпове от американските разрушители от двете страни на протока. Към 03:00 часа и двата японски линейни кораба са ударени от торпеда. „ Ямаширо “ съумява да избяга, само че „ Фусо “ е тежко ударен и изпада от групировка, потъвайки 40 минути по-късно. Два от четирите разрушителя на Нишимура са потопени.

Потапяне на Фусо

Официалната версия за потапянето на „ Фусо “ е, че той се взривява и разцепва на две половини, които известно време се задържат на повърхността на водата. Въпреки това, оживелият Хидео Огава от „ Фусо “ през 1945 година споделя, че „ малко след 04:00 часа корабът постепенно се прекатурна встрани “. „ Фусо “ е ударен странично от две или три торпеда. При някое от попаденията избухва пожар и защото употребяваното гориво на японските кораби е едва рафинирано и леснозапалимо, горящите петна от гориво евентуално са съдействали за описанието на гърмеж, докладван от съюзническите наблюдаващи на „ Фусо “.

Битката продължава

Към 03:16 часа радарът на „ Уест Вирджиния “ прихваща оживелите кораби от силата на Нишимура на разстояние 38 km. „ Уест Вирджиния “ ги дебне, до момента в който те се придвижват в нощта. Към 03:53 часа той създава изстрели с осемте си 406-mm оръдия на разстояние 20,8 km, удряйки „ Ямаширо “ с последния си залп. Изстрелва общо 93 снаряда. Към 03:55 часа „ Калифорния “ и „ Тенеси “ се причисляват, добавяйки надлежно по 63 и 69 356-mm снаряда. Радарната система за ръководство на огъня разрешава на американските кораби да удрят японските цели на разстояние, от което японските кораби със своите по-несъвършени системи за ръководство на огъня не могат да отвърнат.

Останалите три американски линейни кораба също срещат компликации, бидейки оборудвани с по-стари оръдейни радари. Накрая „ Мериленд “ съумява образно да се прицели по водните плясъци от изстрелите на другите кораби и изстрелва общо 48 406-mm снаряда. „ Пенсилвания “ не съумява да откри цел и оръдията му остават тихи. „ Мисисипи “ изстрелва единствено един залп. Това е последният изстрелян залп от един линеен транспортен съд против различен в историята.

„ Ямаширо “ и „ Могами “ са осакатени от комбинацията бронебойни снаряди, както и от огъня на крайцерите на Олдендроф по фланговете. Крайцерите разполагат с най-съвременното радарно съоръжение и създават над 2000 изстрела с бронебойни снаряди. „ Луисвил “ (флагманът на Олдендорф) създава 37 залпа с 333 203-mm снаряда. Японското командване губи визия за тактическата картина и всички кораби стартират да стрелят с всичките си батареи във всички направления на 360°. „ Шигуре “ потегля наопаки, само че губи надзор и стопира ненадейно. Към 04:05 часа „ Ямаширо “ е ударен от торпедо, изстреляно от разрушителя „ Бенион “ и потъва внезапно към 04:20 часа, до момента в който Нишимура още на борда на кораба. „ Могами “ и „ Шигуре “ отстъпват на юг по протока. Разрушителят „ Албърт Грант “ е ударен от приятелски огън в среднощната борба, само че не потъва.

Тилът на японската „ Южна мощ “, командван от вицеадмирал Шима, потегля от Формоза и наближава протока Суригао към 64 km зад Нишимура. Пристигането на Шима в началото съвсем се проваля, откакто силите му за малко да ударят плитчина до остров Панаон, защото не регистрират отдръпващите се приливни води. Японските радари са съвсем безполезни, заради многочислените отблясъци, идващи от близките острови. Американските радари изпитват същите усложнения, само че тяхна торпедна лодка съумява да уцели лекия крайцер „ Абукума “ с торпедо, което го принуждава да изпадне от групировка. Двата тежки крайцера на Шима, „ Начи “ и „ Ашигара “ и осемте му разрушителя се натъкват на останките от силата на Нишимура. На Шима му се привиждат двете отломки на линейните кораби на Нишимура и подрежда оттегляне. Флагманът му, „ Начи “, се сблъсква с „ Могами “, наводнявайки руловото поделение на „ Могами “ и карайки го да изостане от групировката. „ Могами “ е потънал от въздушен удар на идната заран.

От седемте кораба на Нишимура единствено „ Шигуре “ оцелява задоволително дълго, с цел да избегне разгрома, само че в последна сметка и той бива потънал, когато на 24 януари 1945 година американската подводница „ Блекфин “ го поразява близо до Кота Бару, при което умират 37 души.

Корабите на Шими оцеляват в борбата за протока Суригао, само че са потопени в по-нататъшните сражения към Лейте. „ Южна мощ “ към този момент не съставлява опасност за десанта в Лейте.

Битка при Самар (25 октомври 1944 г.)

Битката при Самар.



Подготовка

Решението на Холси да тръгне с всичките налични кораби на 3-ти флот на север, с цел да нападне самолетоносачите на японската „ Северна мощ “ оставя протока Сан Бернардино изцяло незащитаван. Старшите офицери от 7-и флот (включително Кинкейд и щаба му) считат, че Холси е потеглил с трите авионосни групи на север, само че е оставил линейните кораби на Оперативно съединяване 34 при протока Сан Бернардино, където да противостоят на японската „ Централна мощ “. Всъщност, Холси даже още не е образувал въпросното съединяване и всичките шест линейни кораба на Уилис Лий плават на север дружно със самолетоносачите и всички налични крайцери и разрушители на 3-ти флот.

Така „ Централна мощ “ на Курита се озовава в протока Сан Бернардино без да среща опозиция към 03:00 часа на 25 октомври и се насочва на юг около брега на остров Самар. На пътя му се намират единствено леките и мудни ескортни самолетоносачи на 7-и флот, които разполагат с по 28 самолета всеки и са защитавани от лековъоръжени и небронирани разрушители и ескортни миноносци. Въпреки загубите в коридора Палаван и дейностите в море Сибуян, японската „ Централна мощ “ към момента е доста мощна, включвайки четири линейни кораба (сред които гигантския „ Ямато “), шест тежки крайцера, два леки крайцера и единадесет разрушителя.

Битка

Силите на Курита изненадват ескортните самолетоносачи на контраадмирал Клифтън Спрейг. Спрей подрежда на самолетоносачите да изпратят самолетите си, след което да се скрият от наближаващия дъждовен шквал. Той подрежда на разрушителите и ескортните миноносци да създадат димна завеса, която да прикрива оттеглящите се самолетоносачи.

Курита, който не осъзнава, че проектът за подвеждане на Озава е съумял, приема, че е намерил групата самолетоносачи на 3-ти флот на Холси. Току-що преразпределил корабите си в противовъздушни формирования, той в допълнение усложнява ситуацията, нареждайки обща офанзива, която планува флотът му да се раздели на две дивизии, които да атакуван поотделно.

Разрушителят „ Джонстън “ се оказва най-близко до врага. Самоинициативно, лейтенант-командир Ърнест Еванс ускорява мощно превъзхождания си транспортен съд към японския флот с цялостна скорост. „ Джонстън “ изстрелва торпедата си против тежкия крайцер „ Кумано “, повреждайки го и извеждайки го от строя. Наблюдавайки това, Спрейг подрежда на останалите дребни кораби да се включат в багра. Останалите два разрушителя, „ Хоел “ и „ Хеерман “, както и ескортният миненосец „ Самюъл Робртс “, атакуват със самоубийствена увереност, привличайки огъня към себе си и нарушавайки японската групировка, до момента в който корабите завиват, с цел да избегнат торпедата. Докато японският флот продължава настъплението си, „ Хоел “ и „ Робъртс “ са ударени доста пъти и потъват бързо. След като изразходва всичките си торпеда, „ Джонстън “ продължава да стреля със своите 127-mm оръдия, до момента в който е потънал от група японски разрушители.

Докато приготвят самолетите си за офанзива, ескортните самолетоносачи отвръщат на японския огън с всичките налични оръдия – по едно 127-mm оръдие на самолетоносач. Всеки транспортен съд взема по един противников съд под прицел. „ Фаншоу Бей “ открива огън по крайцер и рапортува пет попадения. „ Калинин Бей “ се прицелва в тежък крайцер тип „ Миоко “, улучвайки едно от оръдията му два пъти. „ Гамбиър Бей “ вижда крайцер и рапортува най-малко три попадения. „ Уайт Плейнс “ рапортува сполучливи удари по няколко цели.

Междувременно, контраадмирал Томас Спрейг (нямащ връзка с Клифтън Спрейг) подрежда на 16-те ескортни самолетоносача от неговите три формирования да атакуван по едно и също време с всичките си самолети (общо 450), употребявайки каквито оръжия имат, даже и да са единствено картечници или подводни заряди. Ескортните самолетоносачи разполагат със самолети, които са по-подходящи за наблюдаване и подводни удари, за разлика от самолетоносачите на Холси, които имат разполагаем най-новите самолети с задоволително противокорабни средства. Въпреки това, японските сили не разполагат със самолети, което значи, че самолетите на Спрейг могат да нападат без въздушна опозиция. Впоследствие, американски контраатаки по въздух са безспирни.

Самолетоносачите се обръщат на юг и се отдръпват под артилерийския обстрел. „ Гамбиър Бей “ в тила на групировката става съществена цел на „ Ямато “ и понася няколко удара, преди да се преобърне към 09:07 часа. Още няколко самолетоносача са развалени, само че съумяват да се измъкнат.

Отстъпление на Курита

Ескортният самолетоносач „ Сент Ло “ се взривява, откакто е ударен от камикадзе.

Яростта на защитата на пръв взор удостоверява догатката на японците, че се борят с основни елементи на американския флот. Объркването на общата офанзива е усложнено от въздушните и торпедните офанзиви, когато флагманът на Курита, „ Ямато “, завива на север, с цел да избегне торпеда и се отдалечава от мястото на сражението.

Курита ненадейно излиза от багра и дава заповед на всички кораби да се изтеглят на север, очевидно с цел да прегрупира дезорганизирания си флот. Бойният отчет на Курита загатва, че той е получил известие, съгласно което група американски самолетоносачи го наближават от север. Предпочитайки да употребява флота си против огромни кораби, вместо против транспортни такива, Курита стартира гонене, само че по този метод губейки опцията да унищожи десантния флот в залива Лейте. След като не съумява да пресрещне несъществуващите самолетоносачи, които се намират доста по̀ на север, Курита в последна сметка се изтегля към протока Сан Бернардино. Три от тежките му крайцери са потопени, а решителната опозиция го убеждава, че продължаването на нападението единствено би довело до спомагателни японски загуби.

Лошата връзка сред обособените японски сили и неналичието на въздушно разузнаване значи, че Курита по този начин и не схваща, че примамката се е оказала сполучлива и че единствено дребна мощ лежи сред линейните му кораби и уязвимия десантен превоз. Така Курита остава с убеждението, че атакува детайли на 3-ти флот и че е единствено въпрос на време Холси да го обкръжи и да го разбие.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР